جاهای دیدنی صومعهسرا؛ بهشتی سرسبز در دل گیلان
در مقاله قبلی درباره روستای کندر آستارا: جواهری در دل طبیعت گیلان صحبت کردیم در این مقاله قصد داریم درباره جاهای دیدنی صومعهسرا؛ بهشتی سرسبز در دل گیلان صحبت کنیم.
استان گیلان پر از شگفتیهای طبیعی و فرهنگی است؛ اما اگر به دنبال مقصدی کمتر شناختهشده و دنج برای طبیعتگردی، پرندهنگری یا حتی تجربه زندگی روستایی اصیل گیلکی هستید، صومعهسرا را از قلم نیندازید. این شهرستان در غرب گیلان، ترکیبی بینظیر از تالابهای چشمنواز، روستاهای تاریخی، بازارهای رنگارنگ و چشماندازهای سرسبز را پیش رویتان میگذارد.
در این مقاله همراه ما باشید تا با مهمترین جاذبههای گردشگری صومعهسرا آشنا شوید.

تالاب سرخانکل؛ پناهگاه زندگی در طبیعت
در دل طبیعت صومعهسرا، تالاب سرخانکل همان جایی است که روح را آرام میکند. این تالاب آب شیرین که در بخش شمال شرقی صومعهسرا و دهستان هندخاله قرار دارد، بخشی از پناهگاه حیاتوحش انزلی نیز محسوب میشود. پوشش گیاهی آن را نیزارها، لالههای مردابی و گیاهان آبزی زیبا تشکیل دادهاند.
اینجا مأمن پرندگان مهاجر و بومی است: از اردک، چنگر و پرستوهای دریایی گرفته تا قو، غاز و حتی کاکایی و طاووسک. در کنار پرندگان، ماهیهایی مثل کپور، اردکماهی (شوک)، هشترخان و کولیهای سفید و سیاه نیز در تالاب زندگی میکنند.
تالاب سلکه؛ بهشت پرندهنگری
اگر در فصل زمستان گذرتان به صومعهسرا افتاد، تالاب سلکه را از دست ندهید. این تالاب زیبا هر سال میزبان هزاران پرنده مهاجر از مناطق سردسیری است. در میان پرندگان میتوان به قوها، مرغابیهای سرسبز و گیلار، خوتکا، غازها و حتی پرندگان شکاری همچون سنقر تالابی و عقاب تالابی اشاره کرد.
محیط آرام و مناظر بکر تالاب سلکه آن را به یکی از بهترین مقاصد پرندهنگری در ایران تبدیل کرده است.

تالاب گل لاله؛ تابلویی از آرامش
در نزدیکی روستای صوفیانده، تالاب زیبای گل لاله قرار دارد. این تالاب با منظرهای تماشایی و آرام، جایی مناسب برای عکاسی، طبیعتگردی و تماشای طلوع یا غروب خورشید است. اگر بهدنبال جایی دنج با حالوهوای خاص هستید، گل لاله انتخاب مناسبی خواهد بود.
رودخانه پلنگور؛ رودی زنده در دل طبیعت
در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی صومعهسرا، رودخانهای به نام پلنگور جریان دارد. این رودخانه پرآب که از ارتفاعات جنگلی سرچشمه میگیرد، از میان روستاها و دشتهای سبز عبور میکند و منظرهای بکر و خیرهکننده بهوجود آورده است.
روستای کسما؛ پایگاه نهضت جنگل
روستای کسما از معروفترین روستاهای صومعهسراست که با نام میرزا کوچکخان گره خورده. این روستا محل استقرار نهضت جنگل بوده و هنوز هم بقایایی از آن دوران را میتوان در بقعهها و حمام تاریخی کسما دید. سقف حمام تاریخی روستا با ۹ گنبد کوچک، نور طبیعی را به درون هدایت میکند؛ معماریای که هنوز هم جادوییست.
روستای گسکر؛ تاریخ در دل جنگل
در دل جنگلهای هفتدغنان، روستای گسکر با قدمتی بیش از ۱۲۰۰ سال، یکی از اسرارآمیزترین نقاط گیلان است. آنچه این روستا را خاص میکند، مناره آجری ۲۰ متری است که به دوران سلجوقیان بازمیگردد و زمانی برای تعیین زمان طلوع و غروب خورشید استفاده میشده است.

صوفیانده؛ سرزمین توتفرنگی
صوفیانده فقط یک روستای زیبا نیست؛ اینجا پایتخت توتفرنگی صومعهسراست! هر سال در اردیبهشتماه، جشنواره توتفرنگی در این روستا برگزار میشود و فضایی رنگارنگ و سرزنده ایجاد میکند. اگر به طعم شیرین توتفرنگی تازه علاقه دارید، صوفیانده را در فصل بهار فراموش نکنید.
بازارهای هفتگی صومعهسرا؛ رایحه اصالت در دل گیلان
یکی از جاذبههای خاص صومعهسرا، بازارهای هفتگی آن است. مهمترین آنها بازار یکشنبه صومعهسرا است که به تنهایی یک تجربه فرهنگی تمامعیار بهحساب میآید. زنها و مردها با لباسهای محلی، محصولات بومی مثل ماهی تازه، سیر، رب، ترشی، سبزی، صنایعدستی و... را در بازار عرضه میکنند.
دیگر بازارهای مهم منطقه عبارتاند از:
- دوشنبه بازار ضیابر و گوراب زرمیخ
- چهارشنبه بازار کسما
- پنجشنبه بازار طاهرگوراب و تولمشهر
تنیان؛ ییلاقی با طراوت
در بخش میرزا کوچک گوراب زرمیخ، منطقهای بهنام تنیان قرار دارد؛ جایی ییلاقی، آرام و پوشیده از سبزه و رودخانه. مناظر طبیعی بکر، روستاهای دورافتاده، چشمهها و مه صبحگاهی، تنیان را به مقصدی جذاب برای عاشقان طبیعت تبدیل کرده است.

سخن پایانی
صومعهسرا، تلفیقی از طبیعت، تاریخ، فرهنگ و زندگی روستاییست. از تالابهای آرام گرفته تا بازارهای شلوغ، از روستاهای تاریخی تا جشنوارههای محلی، همهچیز در این شهر زیبا آماده است تا یک سفر خاص و متفاوت را برایتان رقم بزند.
اگر بهدنبال مقصدی اصیل، کمتر دیدهشده اما سراسر زیبایی در شمال کشور هستید، صومعهسرا منتظر شماست.
منبعی که برای نگارش این مقال استفاده شده است.